Fællesskabet banker på døren og byder velkommen til de nye

Selvom du bor dør om dør, kan der være utrolig svært at komme tæt på din nabo. Især hvis man er ny i byen. I de boligsociale områder i Svendborg banker frivillige naboambassadører derfor på døren og byder nye beboere velkommen. Det styrker fællesskabet og skaber tryghed i områderne.

De lysebrune muleposer er pakket og klar. Alle er fyldt med informationsmateriale om boligområdet, gratis billetter til aktiviteter, og så er der en lille velkomsthilsen fra naboerne.

”Det er vigtigt at blive budt velkommen, når man flytter hertil,” mener Mette Sommer. Hun er naboambassadør og har været med, siden det begyndte i 2018. Hun har selv boet i Skovparken i sammenlagt 10 år.

”Jeg kan rigtig godt lide at hilse på de nye, der flytter ind. Så de føler sig velkomne og bliver en del af fællesskabet fra start af.”

Det er 30 år siden Lisbeth Nykjær Pedersen flyttede ind i Sandalsparken i Svendborg. Hun ville ønske, at nogen havde budt nye beboere velkommen dengang. I dag er hun også frivillig naboambassadør.

”Det er en god oplevelse at få hilst på de forskellige, og det er altid hyggeligt lige at få sat ansigt på,” fortæller Lisbeth Nykjær Pedersen, der har været naboambassadør i halvandet år. Hun er kun blevet taget godt imod, når hun har ringet på hos tilflyttere og budt dem velkommen i kvarteret.

”Folk bliver altid glade, når vi kommer.”

Forhutlet og uden møbler

Naboambassadører er skabt af Aktive Boligområder i Svendborg (Boligsociale Helhedsplan), men drives af de frivillige beboere, der selv står for at gøre poserne klar og banke på dørene i området.

”Formålet er at fortælle nye beboere om, hvad der sker her i det område, de nu er en del af. Men det handler også om, at tilflyttere skal føle sig set og føle sig velkomne. Og når de har hilst på naboambassadøren, så er der et kendt ansigt, de måske lige møder på stien og kan hilse på. Og så er det lidt lettere at spørge om vej til vaskeriet eller noget andet, hvis det er en person, man har mødt før,” siger Nanna Vestergaard, der er projektmedarbejder i Aktive Boligområder.

Naboambassadørerne er med til at sikre et fællesskab i området, hvor beboerne bliver gjort mere opmærksomme på hinanden, og hvor man passer lidt på hinanden og ser, hvis nogen har det svært.

”Vi havde naboambassadører ude ved en ny beboer, som så ret forhutlet ud og viste sig ikke at have nogen møbler. Så blev der sørget for, at han fik hjælp. Men hvis der ikke var kommet nogen og hilst på, kunne der være gået lang tid, før det blev opdaget,” fortæller Nanna Vestergaard.

Ud over banken på dørene og velkomstbreve så arrangerer naboambassadørerne også sociale aktiviteter i de forskellige boligområder. Fx til Sankt Hans eller andre sjove aktiviteter for de mange børn. Det handler om at sikre det gode naboskab i områder, hvor man bor tæt på hinanden.

”Jeg kan mærke, det gør en stor forskel. Alle er glade, og jeg bliver altid mødt med et kæmpe smil. Det betyder også en kæmpe forskel for mig, at jeg ved, jeg gør folk glade. Det giver rigtig meget,” slutter Mette Sommer med favnen fuld af poser – klar til at blive delt ud til nye naboer.

Comments are closed.