Aktive Beboere

Vi arbejder målrettet med at støtte beboerne til meningsfuldt og aktiv fritid ud fra deres drømme og muligheder. Vi giver sparring til beboerdemokrater, og aktivitets-grupper, afholder kurser og Frivillig Fejring, kobler mennesker til hinanden, til foreningsliv og lokale initiativer. Vi vil i de kommende år arbejde endnu mere med vores frivilligstrategi.

I den tidligere helhedsplan 2018- 2021 havde vi blandt andet også beboercaféer og Klub Mand. Begge dele fortsætter i et lidt andet format, hvor det er langt mere beboer/frivillig-drevet, men også langt mere koblet til for eksempel den lokale basketklub, svømmehallen eller socialøkonomiske virksomheder med relevant indhold.

Læs blandt andet om Aktiv Sommer i Skovparken 2022 her.

Læs her en artikel om Klub Mand fra 2021

Klub Mand – mandehørm og sociale fangarme

Jargonen er særlig i en klub for mænd. De driller hinanden på deres egen måde. Kækt, men kærligt. Klub Mand er et initiativ fra Aktive Boligområder i Svendborg (Boligsocial Helhedsplan), hvor mænd primært fra Jægermarken mødes og taler om livet som mand og far. Og så står klubben bag flere sociale aktiviteter i området med fokus på fællesskab og familie.

”Du har aldrig skiftet en ble. Ha ha ha… Nu er du jo blevet bedstefar, så må du jo se at komme i gang. Ha ha.”

Regjep Qukiq er fra Albanien og bliver drillet med, at han haldrig har skiftet ble på sine børn. Det var lige som konens job. De griner alle sammen. Det er ikke første gang, Regjep må høre for sit fravær ved puslebordet. Men han kan tage det.

”Klub Mand skaber et sammenhold på tværs i området. Vi er meget synlige, når vi sidder her ved fællesrummet og snakker og drikker kaffe. Det giver tillid. Jo bedre vi kender hinanden her i området, des bedre er det at bo her,” siger Jan Shala-Hansen, der er en del af den hårde kerne på omkring 10 mænd, der mødes hver mandag fra kl. 16 til 18. Men det er ikke en lukket klub. Døren er altid åben. Alle er velkomne.

”Når vi lærer hinanden at kende, så bliver fællesskabet bedre, og det bliver godt og trygt at bo her. Vi blander os i hinandens liv på en positiv måde.”

Fælles om at være far

Mændene mødes over rygende varm kaffe. Nogle gange er der også købt småkager. Eller en af nabokonerne har været forbi med hjemmebag. Ofte er børnene med og leger på græsplænen, mens fædrene diskuterer alt fra varmeregnskabet til opdragelse og næste fællestur i svømmehallen. Selvom flokken kommer med vidt forskellige baggrunde og kulturer, så finder samtalen hurtigt de mange ligheder. ”Har du også haft det sådan i barndommen? Sådan var det også for mig.”

”Det er en klub, hvor mændene kan få luft for det, der driller i hverdagen. Og hvor det at være mand og far binder dem sammen – på tværs af kulturer. Og så vender de problemerne til noget konstruktivt. Hvordan løser vi det så,” fortæller Signe Pejstrup, der er beboerkonsulent i Aktive Boligområder i Svendborg og med på sidelinjen i Klub Mand. Hun hjælper, hvis der skal søges midler eller printes plakater. Men ellers er Klub Mand selvkørende på fjerde år.

”Jeg kan godt lide at være sammen med andre mennesker. Og lære om deres kulturer. Det er spændende,” fortæller Frank Poulsen, der ser det som helt naturligt at hjælpe andre og interessere sig for andre efter mere end 20 år som frivillig i den lokale fodboldklub.

”Vi lærer hinanden at kende. Og børnene lærer hinanden at kende. Og så passer vi på hinanden. Hvis der er en, der ikke møder op, så ringer vi og spørger, hvor han er henne,” fortæller Regjep Qukiq.

”Det giver et rigtig godt sammenhold,” supplerer Bajram Qukiq, der er Regjep Qukiqs søn. Han bor også i området med sin familie. Det er ham, der har fået en baby, som hele klubben synes, farfar skal skifte ble på. Men Regjep ignorerer opfordringen med et stort grin.

Giv lidt og få meget tilbage

Klub Mand arrangerer alt fra ture i svømmehallen, til ture til SG Huset og fællesspisninger på det græsplænen, der er omkranset af de sort- og hvidstribede blokke i Jægermarken. Kernen er kendt i området, fordi de hver uge sidder samme sted. Ikke som en lukket gruppe, men en hyggelig forsamling, der griner og vender både det sjove og det svære i tilværelsen. Og med antennerne ude, for så snart der går en person forbi på stierne, bliver der råbt hej og spurgt, hvordan det går.

”Synligheden betyder alt. Vi kan se alle, der kommer forbi, og så har vi vores fangarme ude. Og hvis nogen har det svært, sender vi dem videre til den hjælp, de har brug for,” fortæller Jan Shala-Hansen, der også er formand for beboerforeningen.

Områdets børn spørger tit, hvor i fællesrummet medlemmerne fra Klub Mand sover. De er sikre på, at de bor der midt i boligområdet. Og det er meningen med det hele. At de skal blive set og være velkendte ansigter i kvarteret. Det giver tryghed.

”Hvis jeg står og taler med nogle af børnene, er der ingen, der bliver nervøse. Så siger moderen bare. Nå… det er ham fra Klub Mand. Ham kender vi godt,” fortæller Jan Shala-Hansen, der trives godt med det frivillige arbejde, der følger med klubben.

”Man får så meget ved at være noget for andre.”

Comments are closed.