Mentorordning fik Nadia ind på sit drømmestudie

”Jeg er stolt over, at jeg turde spørge om hjælp”

Da Nadia Duchen gik på HTX i Svendborg, havde hun rigtig svært ved fysik. Men hvis du ikke lige kender nogen, der kender nogen. Hvad gør du så? Nadia fik en mentor gennem Aktive Boliger i Svendborg (Den Boligsociale Helhedsplan), og nu læser hun biologi på Syddansk Universitet i Odense.

Fysikopgaverne ligger på bordet. Stemningen er god. Det er lidt hyggeligere at mødes på en cafe, når der venter et hårdt stykke arbejde med den næste aflevering. Nadia Duchen har ringet til sin mentor Shiyam Segar, der læser til maskinmester i Svendborg.

Se og hør Nadia fortælle mere om sit mentorforløb

”Allerede i 1.g. fandt jeg ud af, at jeg havde svært ved fysik. Og så hørte jeg om, at der var en mentorordning i det boligområde, hvor jeg bor. Og selvom jeg i begyndelsen havde meget svært ved at spørge om hjælp, så gik jeg alligevel derhen,” fortæller 21-årige Nadia Duchen, og her var hjælp at hente. Shiyam Segar var flyttet til Svendborg fra Næstved og meldte sig som mentor for at få et andet netværk, udover det han fik gennem skolen. Og så ønskede han at gøre noget for andre.

”Jeg var lidt nervøs, første gang vi mødtes. Kunne jeg nu finde ud af det? Der var da også noget, jeg lige skulle læse op på, men jeg synes, det gik rimelig godt. Nadia kom jo med noget i bagagen, og så var det nemt for mig at bygge videre på det, og så hjælpe hende,” fortæller Shiyam Segar.

Og det var en stor hjælp. Nadia gik to karakterer op i mundtlig fysik og en karakter op i det skriftlige. Derudover fik hun også en meget bedre forståelse for faget og har også bestået fysik på universitetet. Takket være hjælpen fra Shiyam Segar.

”Man bliver 200% stolt. Det fedeste er, at Nadia går ind til det her, og så får hun det ud af det, hun gerne vil,” lyder de rosende ord fra mentoren.

Mentor + mentee = opfyldte drømme

Siden 2018 har Aktive Boliger i Svendborg hjulpet beboere med at finde en mentor. Det kan handle om alt fra hjælp til at skrive en jobansøgning, finde en lærerplads, lære nogle af de uskrevne, sociale regler blandt kollegerne på en arbejdsplads eller få hjælp til at komme tættere på beskæftigelse eller uddannelse.

”En mentorordning er en god ide, fordi det kan hjælpe beboere videre med de mål og drømme, de har, men hvor de måske har svært at få dem opfyldt. Eller måske ved de ikke, hvordan de skal komme derhen,” fortæller mentorkoordinator Teresa Askham.

Hun har været med til at sætte mennesker sammen til 80 mentorforløb siden 2018. De fleste med stor succes. Når der kommer en frivillig mentor og byder ind med sin viden og indsats og vil noget for et andet menneske, så sker der noget.

”Det er så fedt, når tingene bare lykkes på den måde. Og det gør det bare rigtig tit. Vi ser kvinder og mænd i de her boligområder, som bare blomstrer i de her forløb. Og Nadia og Shiyam er jo ingen undtagelse.”

Et mentorforløb varer mellem tre og seks måneder. Mentor og mentee mødes en til to gange om måneden i to timer ad gangen. Projektet tilbyder kaffekort til cafeer i byen, så mødet bliver i hyggelige omgivelser. Og succesen kommer, fordi beboerne ofte er meget motiverede for, at der skal ske noget i deres liv. Og så betyder det noget, at det er et helt almindeligt, frivilligt menneske, de sidder overfor.

”Det er ikke en kommunal instans, det er ikke en myndighed. Det er et helt frivilligt menneske, som simpelthen bare har lyst til at give noget videre. Det der med, at der er en mentor, der bare vil dig. Det gør en kæmpestor forskel,” mener Teresa Askham.

Nadia fik selvtillid og adgang til drømmestudiet

Alle mentorer og mentees mødes også til arrangementer med fællesspisning og mulighed for oplægsholdere. Ved at samles på tværs får alle et større netværk, hvor erfaringer deles.

”Det har været sådan lidt tabubelagt. Det var forkert at bede om hjælp. Havde du behov for hjælp, var det fordi, at du var dum og ikke kunne det selv. Men det er en helt anden oplevelse, jeg har fået, efter jeg er kommet med i det her mentornetværk,” fortæller Nadia Duchen.

Gennem tiden med Shiyam fik hun en god forståelse for fysik, bedre karakterer, og det gav adgang til drømmestudiet på universitet. Et mål, der er nået på grund af mentorordningen.

”Det er helt fantastisk. Hvis du møder et bump på din vej i dit liv, som du føler er lidt stor at komme over, så kan du bede om hjælp gennem mentorordningen. Der er helt sikkert nogen, der kan det, du har behov for hjælp til,” lyder det taknemmeligt fra Nadia.

Hun opnåede det, hun satte sig for, og det er hun i dag meget stolt over. Men mest af alt, er hun stolt over, at hun turde bede nogen om hjælp. At hun turde sige i klassen, at hun havde en mentor, og derfor var hun pludselig så god til fysik.

”Jo, det var Shiyam, der var god til fysik. Men han fik det ligesom overdraget til mig, så jeg har fået en selvtillid inden for et fag, som jeg egentlig ikke havde lyst til at møde op til.”

I dag studerer Nadia Duchen på Syddansk Universitet i Odense og drømmer om at blive biolog.

Comments are closed.